vrijdag 15 maart 2013

Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

In eerste instantie werden huisdieren vooral gehouden omdat ze een functie hadden. Honden konden jagen bijvoorbeeld en functioneerden ook als beschermers. Katten werden gehouden op boerderijen omdat ze op muizen jaagden en zo boerderijen en huizen vrij van ongedierte hielden. Op deze manier was het houden van een dier vooral handig en nuttig.
    

Huisdieren zijn inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van onze samenleving. Ieder kind heeft in zijn jeugd wel een konijn, cavia, goudvis of wandelende tak gehad. Vaak wordt dit door de ouders gestimuleerd zodat het kind leert om voor een ander te zorgen. Huisdieren zijn daarnaast natuurlijk ook een bron van plezier. Kleine knaagdieren, katten en honden kunnen door zowel jonge kinderen als volwassenen naar hartelust geknuffeld worden, en in de meeste gevallen zal die aandacht beloond worden met liefde en aandacht terug


Hoewel vooral katten en honden natuurlijk een heel eigen karakter hebben, zeggen veel mensen dat huisdieren niet oordelen en daarom het ideale gezelschap zijn; huisdieren kijken niet naar iemands gewicht, uiterlijk of intelligentie maar alleen naar de liefde die ze van hun baas krijgen. Zo fungeren huisdieren als kind en geliefde in een, en geven ze de mens heel veel geluk en plezier.

Bron; huisdieren.nl




In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens worden huisdieren gehouden. En of dat huishouden nu bestaat uit ouders en kinderen, een pas getrouwd of een al gepensioneerd stel of dat het om een eenpersoons huishouden gaat: huisdieren worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin.


Waarom is het LICG opgericht?

Het LICG staat voor Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Waarom is dit centrum opgericht, zult u zich afvragen. Want het hebben van huisdieren is niet iets van de laatste tijd.
Al ver voor het jaar nul hielpen bijvoorbeeld honden de mens bij de jacht of bij het hoeden van vee. Maar huisdieren spelen tegenwoordig een heel andere rol. Er zijn inmiddels ruim 31 miljoen huisdieren en 54% van de gezinnen heeft er één of meer. Veel meer dan vroeger maken huisdieren echt deel uit van het gezin. Mensen geven ook veel meer geld uit aan huisdieren, bijvoorbeeld voor de aanschaf en (medische) verzorging. De meeste van de 31 miljoen huisdieren in ons land hebben het gelukkig prima!



Klik hier voor de website

Rinus @Diertotaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten