zaterdag 23 maart 2013

EHBO bij dieren



Eerste Hulp Bij Ongelukken bij dieren:


Een noodgeval zit altijd in een klein hoekje, blijf daarom altijd rustig en weet hoe u moet handelen en wat u moet doen.


Wat te doen bij een ongeval:
Wanneer er iets gebeurt bij u huisdier kunt u zelf eerst hulp verlenen.
Schat de situatie altijd goed in en handel doeltreffend.Denk hier bij ook altijd aan u eigen veiligheid een dier in nood heeft vaak pijn en is paniek of wilt vluchten of bijten.

Het SPAR onderzoek:
Een ezelsbruggetje voor puntsgewijs lichamelijk onderzoek bij uw huisdier is het SPAR-onderzoek.

S.  Slijmvliezen: 
Deze controleert u het makkelijkst in de bek van het dier. Til de bovenlip op en controleer de kleur van het wangslijmvlies de kleur van het tandvlees en de kleur van de tong. Deze dienen mooi roze te zijn. Als u met uw vinger op het tandvlees drukt, zal het tandvlees verbleken. Na het opheffen van de druk zal het tandvlees zich weer onmiddellijk vullen met bloed en roze kleuren.

P.  Pols/hartslag:
Voel de pols van uw huisdier door uw vingertoppen in de kleine plooi tussen de spieren aan de binnenkant van de achterpoot te plaatsen. U dient een krachtige klopping te voelen. De hartslag controleert u op de borstkaswand door te voelen met uw hand. Plaats uw vlakke hand stevig op de borst van uw huisdier. Het makkelijkst voelt u de hartslag direct achter de linker elleboog!

A.  Ademhaling:
Bij de normale ademhaling ziet u de borstkas op en neer gaan en stroomt de lucht door de neus {soms door de bek} de longen in en uit. Door de bevochtigde huid van de rug van uw hand voor de neus te houden, kunt u de lucht stroom uit de neus voelen.

R.  Reflexen:
Een reflex is een zeer snelle onwillekeurige reactie van het lichaam op een prikkel.
Dit kunt u controleren op verschillende plekken op het lichaam, bij het niet reageren op reflexen spreken we van bewusteloosheid.


 



Wat is normaal?:

Slijmvliezen: roze van kleur.

Pols/Hartslag: gemiddelde hartslag van een hond is tussen de 60-120 slagen per minuut en van een kat 110-140 slagen per minuut.

Ademhaling: Normale frequentie bij een hond is 10-30 keer per minuut en bij een kat 20-40 keer per minuut.

Temperatuur: Gemiddelde temperatuur van de hond en kat is 38 tot 39 graden.


De kleur van de slijmvliezen:
De kleur van het tandvlees{slijmvliezen} zegt veel over de situatie van het dier.
Hier onder een overzicht wat er mogelijk aan de hand is en wat u vervolgens moet doen:

Roze: Normale kleur
Blauw: Het dier kan in shock zijn of een zuurstofgebrek hebben. Ga direct naar de dierenarts!
Bleek: Kan een vroeg stadium van een schok,bloedarmoede, of {interne}bloeding zijn. Ga direct naar de dierenarts.
Geel: Het dier kan onder andere een leverziekte hebben of grote hoeveelheden bloed afbreken,. Ga binnen 24 uur naar de dierenarts.
Rood: Wellicht een hartprobleem, ontsteking, vergiftiging of bloeding. Ga direct naar de dierenarts.

Pols/Hartslag: 
De frequentie van pols en hartslag kunt u het makkelijkst berekenen door de gedurende 15 seconden het aantal slagen te tellen. Vervolgens vermenigvuldigt u dit getal met 4 en de uitkomst is de frequentie per minuut. de hartslag van het dier versnelt na lichamelijke inspanning, maar ook bij oververhitting, bij hartproblemen, bij schok en na pijn. Echter , de hartslag kan ook vertragen.

Ademhaling:
De ademhaling van een dier is sneller en/of oppervlakkiger in een aantal gevallen. Zo zal een dier gaan hijgen bij bijvoorbeeld oververhitting, pijn, stress,shock en hartproblemen. Een ademhaling kan ook stoppen door een aantal zaken, denk hierbij aan verstikking of een hartstilstand.

Reflexen:
Er is een aantal Reflexen die u bij uw dier kunt controleren. Indien uw dier hier niet op reageert, kan er sprake zijn van bijvoorbeeld bewusteloosheid, verlamming, shock.

Wat:                   Omschrijving:                                       Welk reflex is normaal:

Pupilreflex           Schijn met een lampje in het oog              De pupil zal vernauwen
Ooglidreflex        Raak met de vinger het ooglid aan            Het dier knippert zijn ogen
Voetreflex           Oefen druk uit op de tenen                       Het dier tilt de poot op / trekt de poot terug
Anusreflex           Raak de huid van de anus aan                  De anus trekt samen\
Slikreflex             Wrijf over het strottenhoofd                     Het dier hoort te gaan slikken
Hoestreflex          Voorzichtig van buitenaf in het                 Het dier hoest
                            keelgebied



Wonden:

Een wond kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een aanval van een andere hond of kat, een aanrijding of ergens met een pootje klemgezeten te hebben.
Soms is het niet duidelijk hoe de wond is ontstaan maar komt uw huisdier gewond thuis.

Hoe herken je een wond?
Wonden zijn er in allerlei soorten en dieptes, ook kunnen wonden op alle plekken op een lichaam ontstaan. In sommige gevallen ziet u alleen samengeklitte vacht door het bloed en geen wond.Vacht die samengelikt is door olie of vet kan er op wijzen dat uw huisdier door ene auto is geraakt.

Wat te doen bij een wond?
Heeft u te maken met een verwond  dier, maar weet u niet hoe het ontstaan is, pas dan in eerste instantie het SPAR-onderzoek toe. Er kan meer aan de hand zijn dan alleen een wond zoals een inwendige bloeding,een botbreuk of schok.
Als het om een kleine wond gaat, kunt u deze schoonmaken met een steriel gaasje. Indien mogelijk kunt u er een verbandje omheen doen. Op deze manier kan het dier niet aan de wond likken.
Ga bij grote wonden zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wonden die binnen zes uur gehecht worden ,genezen sneller en het risico op infecties wordt kleiner.

Infectie.
Een wond infectie is rood, warm, pijnlijk, en gezwollen met eventueel pus in de wond erbij. Bijtwonden zijn altijd geïnfecteerd. Oppervlakkig is er vaak niet veel te zien,maar bijtwonden laten vaak diepen verwondingen onder de huid achter. Aan de buitenkant ziet men 'alleen'een paar kleine gaatje van de hoektanden. Deze gaatjes genezen snel, maar de bacterien van de hoektanden blijven diep in de wond achter en veroorzaken ernstige infecties, bij een bijtwond is controle door de dierenarts daarom altijd verstandig.


wordt vervolgt.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten