zaterdag 23 maart 2013

EHBO bij dieren



Eerste Hulp Bij Ongelukken bij dieren:


Een noodgeval zit altijd in een klein hoekje, blijf daarom altijd rustig en weet hoe u moet handelen en wat u moet doen.


Wat te doen bij een ongeval:
Wanneer er iets gebeurt bij u huisdier kunt u zelf eerst hulp verlenen.
Schat de situatie altijd goed in en handel doeltreffend.Denk hier bij ook altijd aan u eigen veiligheid een dier in nood heeft vaak pijn en is paniek of wilt vluchten of bijten.

Het SPAR onderzoek:
Een ezelsbruggetje voor puntsgewijs lichamelijk onderzoek bij uw huisdier is het SPAR-onderzoek.

S.  Slijmvliezen: 
Deze controleert u het makkelijkst in de bek van het dier. Til de bovenlip op en controleer de kleur van het wangslijmvlies de kleur van het tandvlees en de kleur van de tong. Deze dienen mooi roze te zijn. Als u met uw vinger op het tandvlees drukt, zal het tandvlees verbleken. Na het opheffen van de druk zal het tandvlees zich weer onmiddellijk vullen met bloed en roze kleuren.

P.  Pols/hartslag:
Voel de pols van uw huisdier door uw vingertoppen in de kleine plooi tussen de spieren aan de binnenkant van de achterpoot te plaatsen. U dient een krachtige klopping te voelen. De hartslag controleert u op de borstkaswand door te voelen met uw hand. Plaats uw vlakke hand stevig op de borst van uw huisdier. Het makkelijkst voelt u de hartslag direct achter de linker elleboog!

A.  Ademhaling:
Bij de normale ademhaling ziet u de borstkas op en neer gaan en stroomt de lucht door de neus {soms door de bek} de longen in en uit. Door de bevochtigde huid van de rug van uw hand voor de neus te houden, kunt u de lucht stroom uit de neus voelen.

R.  Reflexen:
Een reflex is een zeer snelle onwillekeurige reactie van het lichaam op een prikkel.
Dit kunt u controleren op verschillende plekken op het lichaam, bij het niet reageren op reflexen spreken we van bewusteloosheid.


 



Wat is normaal?:

Slijmvliezen: roze van kleur.

Pols/Hartslag: gemiddelde hartslag van een hond is tussen de 60-120 slagen per minuut en van een kat 110-140 slagen per minuut.

Ademhaling: Normale frequentie bij een hond is 10-30 keer per minuut en bij een kat 20-40 keer per minuut.

Temperatuur: Gemiddelde temperatuur van de hond en kat is 38 tot 39 graden.


De kleur van de slijmvliezen:
De kleur van het tandvlees{slijmvliezen} zegt veel over de situatie van het dier.
Hier onder een overzicht wat er mogelijk aan de hand is en wat u vervolgens moet doen:

Roze: Normale kleur
Blauw: Het dier kan in shock zijn of een zuurstofgebrek hebben. Ga direct naar de dierenarts!
Bleek: Kan een vroeg stadium van een schok,bloedarmoede, of {interne}bloeding zijn. Ga direct naar de dierenarts.
Geel: Het dier kan onder andere een leverziekte hebben of grote hoeveelheden bloed afbreken,. Ga binnen 24 uur naar de dierenarts.
Rood: Wellicht een hartprobleem, ontsteking, vergiftiging of bloeding. Ga direct naar de dierenarts.

Pols/Hartslag: 
De frequentie van pols en hartslag kunt u het makkelijkst berekenen door de gedurende 15 seconden het aantal slagen te tellen. Vervolgens vermenigvuldigt u dit getal met 4 en de uitkomst is de frequentie per minuut. de hartslag van het dier versnelt na lichamelijke inspanning, maar ook bij oververhitting, bij hartproblemen, bij schok en na pijn. Echter , de hartslag kan ook vertragen.

Ademhaling:
De ademhaling van een dier is sneller en/of oppervlakkiger in een aantal gevallen. Zo zal een dier gaan hijgen bij bijvoorbeeld oververhitting, pijn, stress,shock en hartproblemen. Een ademhaling kan ook stoppen door een aantal zaken, denk hierbij aan verstikking of een hartstilstand.

Reflexen:
Er is een aantal Reflexen die u bij uw dier kunt controleren. Indien uw dier hier niet op reageert, kan er sprake zijn van bijvoorbeeld bewusteloosheid, verlamming, shock.

Wat:                   Omschrijving:                                       Welk reflex is normaal:

Pupilreflex           Schijn met een lampje in het oog              De pupil zal vernauwen
Ooglidreflex        Raak met de vinger het ooglid aan            Het dier knippert zijn ogen
Voetreflex           Oefen druk uit op de tenen                       Het dier tilt de poot op / trekt de poot terug
Anusreflex           Raak de huid van de anus aan                  De anus trekt samen\
Slikreflex             Wrijf over het strottenhoofd                     Het dier hoort te gaan slikken
Hoestreflex          Voorzichtig van buitenaf in het                 Het dier hoest
                            keelgebied



Wonden:

Een wond kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een aanval van een andere hond of kat, een aanrijding of ergens met een pootje klemgezeten te hebben.
Soms is het niet duidelijk hoe de wond is ontstaan maar komt uw huisdier gewond thuis.

Hoe herken je een wond?
Wonden zijn er in allerlei soorten en dieptes, ook kunnen wonden op alle plekken op een lichaam ontstaan. In sommige gevallen ziet u alleen samengeklitte vacht door het bloed en geen wond.Vacht die samengelikt is door olie of vet kan er op wijzen dat uw huisdier door ene auto is geraakt.

Wat te doen bij een wond?
Heeft u te maken met een verwond  dier, maar weet u niet hoe het ontstaan is, pas dan in eerste instantie het SPAR-onderzoek toe. Er kan meer aan de hand zijn dan alleen een wond zoals een inwendige bloeding,een botbreuk of schok.
Als het om een kleine wond gaat, kunt u deze schoonmaken met een steriel gaasje. Indien mogelijk kunt u er een verbandje omheen doen. Op deze manier kan het dier niet aan de wond likken.
Ga bij grote wonden zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wonden die binnen zes uur gehecht worden ,genezen sneller en het risico op infecties wordt kleiner.

Infectie.
Een wond infectie is rood, warm, pijnlijk, en gezwollen met eventueel pus in de wond erbij. Bijtwonden zijn altijd geïnfecteerd. Oppervlakkig is er vaak niet veel te zien,maar bijtwonden laten vaak diepen verwondingen onder de huid achter. Aan de buitenkant ziet men 'alleen'een paar kleine gaatje van de hoektanden. Deze gaatjes genezen snel, maar de bacterien van de hoektanden blijven diep in de wond achter en veroorzaken ernstige infecties, bij een bijtwond is controle door de dierenarts daarom altijd verstandig.


wordt vervolgt.















vrijdag 15 maart 2013

Dierentaal

Zoals mensen kunnen praten kunnen dieren dat natuurlijk ook. Alleen heeft elk dier zijn eigen manier om dingen duidelijk te maken. Een hond kwispelt met zijn staart als hij blij is maar een kat die dat doet is juist boos. Wij kunnen ook met dieren praten. Maar dan moeten we wel weten hoe. Vaak denken we dat wel te weten maar snappen wij dieren ook echt?
 
Elk jaar is het op 4 oktober Dierendag! Een dag om extra lief te zijn voor je dier, ermee te spelen en er misschien wel mee te kletsen!


Honden 
Onze trouwe viervoeters kennen we natuurlijk hartstikke goed. Misschien heb je zelf wel een hond in huis. Een hond maakt veel verschillende geluiden en elk geluid betekent weer wat anders. Je kent de uitdrukking ‘blaffende honden bijten niet’ vast wel. Dat is ook bijna altijd waar. Een hond blaft als hij de groep wil waarschuwen. Hij laat dan weten dat er iemand aankomt bijvoorbeeld.
Als een hond gromt zonder opgetrokken bovenlip betekent dit dat hij een beetje bang is. Soms huilen honden ook. Je hebt het vast wel eens gehoord. Huilen is een teken van eenzaamheid maar het kan ook gewoon een manier zijn om te praten met je.
Een hond laat ook met zijn staart zien hoe hij zich voelt. Als een hond zijn staart omhoog heeft staan dan maakt hij duidelijk dat hij graag de baas wil zijn. Wanneer de staart tussen zijn poten zit is dat weer het tegenovergestelde. De hond weet nu dat een andere hond of zijn baasje de baas is. En een kwispelende hond is natuurlijk vrolijk. Pak maar eens een stok. Dan zal je zien dat bijna alle honden gelijk gaan kwispelen.




Katten
Als een hond kwispelt is hij misschien vrolijk maar bij een kat is dat helemaal niet zo. Een kat met een zwiepende staart is juist boos en kan je aanvallen.
Als de kat de staart overeind heeft dan wil hij je groeten.
Wat je eigenlijk niet moet doen bij een kat is hem strak aankijken. Strak aankijken is in kattentaal ook bedreigend. Als je eens een vreemde kat tegenkomt moet je heel vaak knipperen met je ogen. Dan maak je duidelijk dat je alleen maar leuk contact wil maken.

 

 

Zwanen
Zwanen kan je best vaak tegenkomen en ze kunnen ook best gevaarlijk zijn. Vooral als een zwaan net kindjes heeft kan hij erg agressief worden. Laat zwanen met kindjes dus met rust en blijf op afstand.

Als een zwaan een dreigende houding aanneemt dan spreidt hij zijn vleugels helemaal uit en laat hij zijn kop zakken. Ook maakt hij dan een sissend geluid. Dit betekent: Laat me met rust anders val ik aan! Je kan dan ook maar beter luisteren want zwanen kunnen erg hard slaan met hun grote vleugels.

 

Paarden
Paarden zijn over het algemeen lieve beesten maar kunnen ook heel chagrijnig zijn. Dat kan je vooral zien aan de oren. Heeft een paard zijn oren naar voren staan, dan is hij oplettend en in een goede bui.
Hangen de oren een beetje slap opzij dan is het paard lekker ontspannen.
Gaan de oren strak naar achter dan is het paard kwaad. De spieren rond de neus en mond zijn ook helemaal gespannen en hij zwiept hard met zijn staart. Pas op dus.

Als een paard kennis met een ander paard of mens wil maken gaat hij een beetje snuffelen. Ze houden dan hun neuzen vlakbij elkaar en blazen dan zachtjes in de neusgaten. Dit kan jij ook doen bij het paard maar je moet wel eerst het paard laten blazen. Anders kan je het paard beledigen.

 
Konijnen
Konijnen kunnen natuurlijk geen geluidjes maken dus maken ze zich op een andere manier duidelijk. Als je een konijn oppakt en hij begint hard te spartelen dan vindt hij dat niet leuk. Misschien moet het konijn eerst vertrouwd met je raken. Dat kan je doen door fijn achter zijn oortjes te aaien of onder zijn kin. Ook vinden ze neus-tegen-neuscontact fijn.

Als een konijn je een keertje bijt terwijl je stopt met aaien dan betekent dat waarschijnlijk je door moet gaan met aaien. Dat heeft dan dus niets te maken met agressie. Dit kan dus wel eens verwarrend zijn.

 
Gorilla's
Je moet gorilla's niet in hun ogen aan kijken. Je moet ze ook niet aanstaren. Dan denken ze dat je ze uitdaagt! Ze kunnen ook bang, gefrustreerd en boos worden. Geen goed idee dus!

Als gorilla's zich groot maken betekent het dat ze zeggen: ga weg!

Ook als gorilla's hun tanden laten zien zijn ze niet echt blij met je. Ze willen dan dat je weg gaat.

Als gorilla's hun mondhoeken optrekken dan lijkt het net of ze lachen. Maar ze lachen helemaal niet! Ze zijn dan hartstikke boos. Goed om te weten dus wanneer je weer eens naar de dierentuin gaat!

Rinus @Diertotaal

Tips en weetjes van Jacqueline

Beste honden en katten bezitters,

Wist u dat er een nieuwe teek ontdekt is die zich kan handhaven in de koudere temperaturen.
Daarom is het belangrijk om ook in de koudere maanden uw hond en kat te beschermen.

Gedrag!

Wist u dat het gedrag van uw hond voor 75% wordt gevormd door uzelf?
Dat honden op geur eten en niet op smaak!
Dat een kat geen blikvoer nodig heeft om te kunnen overleven!
Dat een paard meer ruwvoer nodig heeft dan krachtvoer,
Een papegaai hecht zich vaak maar aan één persoon,
Een muis een groepsdiertje is,
Een cavia heel goed kan zwemmen!

Beste paarden bezitters,

Is uw paard of pony qua gewicht terug gelopen, is hij of zij al wat ouder, of wil die vacht er slecht af? Dan heb ik een handig weetje!
Plantaardige olie, (Maisolie) 300 ml per dag over het voer of in een slobbertje, dat doet wonderen!

Dat is een veilige dikmaker!

Volgende maand weer een paar leuke weetjes!
Groetjes Jacqueline, team dtd.

Paard en Welzijn

In 1965 werd in Europees verband door de commissie Brambell een ‘uitgangspunt voor een welzijnsdefinitie’ geformuleerd. Hierin stonden de vijf vrijheden van het dier:

1. Vrij van honger, dorst en onjuiste voeding;
2. Vrij van fysiek en thermaal ongerief;
3. Vrij van pijn, verwonding en ziekte;
4. Vrij van angst en chronische stress;
5. Vrij om natuurlijke gedragingen en gedragspatronen te vertonen.

Het welzijn van de paarden in Nederland


De Dierenbescherming uitte eind januari 2008 haar grote zorg over het welzijn van paarden in Nederland. Maar liefst in een kwart van alle meldingen van dierenleed, die bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) binnenkomen, gaat het om welzijnsproblemen van paarden en pony's. Het ging in deze gevallen met name om verwaarloosde hoeven, eenzame opsluiting of blootstelling aan weer en wind zonder beschutting. Het is aan de orde van de dag. Er is momenteel veel aandacht voor dierenwelzijn.

De oorzaak van een verkeerde behandeling van paarden is meestal te vinden in:

  • onjuiste voeding, huisvesting, training of combinatie ervan;
  • (te) laat of niet herkennen van aandoeningen of blessures;
  • (te) laat of niet inschakelen van werkelijk deskundige hulp.

Hieruit kun je concluderen dat gebrek aan kennis de meeste vormen van onjuiste behandeling of mishandeling van een paard veroorzaakt. Paarden vereisen een hele andere verzorging en huisvesting dan bijvoorbeeld honden of andere huisdieren. Met name dat paarden niet alleen gehouden kunnen worden, het zijn kuddedieren en hebben behoefte aan sociaal contact met soortgenoten.
 
In de praktijkcursus Paard en Welzijn leer je alles om verantwoord met een paard of pony om te gaan. De cursus is niet alleen speciaal bedoeld voor de beginnende paardenliefhebber of paardenhouder. Ook voor ouders met paardrijdende kinderen is de cursus Paard en Welzijn een geweldige ervaring. De KNHS wil met deze cursus actief bijdragen aan het paardenwelzijn in Nederland.
 

Klik hier voor de website

Rinus @Diertotaal

Exoten

Steeds meer mensen nemen een exotisch huisdier, maar wat komt er bij kijken? En wat als ze uitbreken?

In ons land wonen veel dieren die van nature niet in Nederland thuishoren. Vanwege hun vreemde oorsprong noemen we ze exotische dieren, of korter: exoten. Enkele voorbeelden van exoten zijn schildpadden, krokodillen, papegaaien en apen.
Steeds vaker is een hond of kat te gewoon en gaan mensen op zoek naar een bijzonder of spannend huisdier. Vaak kopen ze in een opwelling een exoot als huisgenoot.
Deze niet-gedomesticeerde ( Domesticatie is een eeuwigdurende aanpassing van dieren aan het leven bij mensen) uitheemse dieren zijn echter niet aangepast aan het leven in huis en blijven altijd wilde dieren met alle gevolgen van dien: gefrustreerde dieren, gesloopte huiskamers en doodsbange eigenaars.
Stichting AAP vindt dan ook dat het houden van een aantal van deze dieren eigenlijk verboden zou moeten worden.


Klik hier voor de website

Rinus @Diertotaal

Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

In eerste instantie werden huisdieren vooral gehouden omdat ze een functie hadden. Honden konden jagen bijvoorbeeld en functioneerden ook als beschermers. Katten werden gehouden op boerderijen omdat ze op muizen jaagden en zo boerderijen en huizen vrij van ongedierte hielden. Op deze manier was het houden van een dier vooral handig en nuttig.
    

Huisdieren zijn inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van onze samenleving. Ieder kind heeft in zijn jeugd wel een konijn, cavia, goudvis of wandelende tak gehad. Vaak wordt dit door de ouders gestimuleerd zodat het kind leert om voor een ander te zorgen. Huisdieren zijn daarnaast natuurlijk ook een bron van plezier. Kleine knaagdieren, katten en honden kunnen door zowel jonge kinderen als volwassenen naar hartelust geknuffeld worden, en in de meeste gevallen zal die aandacht beloond worden met liefde en aandacht terug


Hoewel vooral katten en honden natuurlijk een heel eigen karakter hebben, zeggen veel mensen dat huisdieren niet oordelen en daarom het ideale gezelschap zijn; huisdieren kijken niet naar iemands gewicht, uiterlijk of intelligentie maar alleen naar de liefde die ze van hun baas krijgen. Zo fungeren huisdieren als kind en geliefde in een, en geven ze de mens heel veel geluk en plezier.

Bron; huisdieren.nl




In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens worden huisdieren gehouden. En of dat huishouden nu bestaat uit ouders en kinderen, een pas getrouwd of een al gepensioneerd stel of dat het om een eenpersoons huishouden gaat: huisdieren worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin.


Waarom is het LICG opgericht?

Het LICG staat voor Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Waarom is dit centrum opgericht, zult u zich afvragen. Want het hebben van huisdieren is niet iets van de laatste tijd.
Al ver voor het jaar nul hielpen bijvoorbeeld honden de mens bij de jacht of bij het hoeden van vee. Maar huisdieren spelen tegenwoordig een heel andere rol. Er zijn inmiddels ruim 31 miljoen huisdieren en 54% van de gezinnen heeft er één of meer. Veel meer dan vroeger maken huisdieren echt deel uit van het gezin. Mensen geven ook veel meer geld uit aan huisdieren, bijvoorbeeld voor de aanschaf en (medische) verzorging. De meeste van de 31 miljoen huisdieren in ons land hebben het gelukkig prima!



Klik hier voor de website

Rinus @Diertotaal